Introductie van DEEP

  • Ontdek wat DEEP betekent voor datawetenschappers en waterschappers

  • Zie hoe wij de watersector helpen transformeren

  • Ontdek hoe u of uw organisatie kan deelnemen

Wat is DEEP?

DEEP staat voor "Data Science and Engineering Expert Program". Het is een eenjarig leerprogramma waarbij data scientists en engineers worden geholpen om hun vakmanschap aan te scherpen en hun vaardigheden te gebruiken om de uitdagingen van de watersector aan te pakken.

Het programma is bedoeld voor 8 – 14 startende talenten of technische collega’s die al langer werkzaam zijn bij de waterschappen. In het eerste jaar namen 14 kandidaten deel aan het programma, samen met 8 waterschappen: Aa & Maas, Vallei & Veluwe, Delfland, Rijnland, Schieland & Krimpenerwaard, Drents-Overijsselse Delta, Noord-Hollands Noorderkwartier en Brabantse Delta.

Van datagedreven gemaalsturing tot datakwaliteit

De data scientists en engineers die deelnemen aan DEEP volgen eerst een 4-weekse intensieve cursus (fulltime), ontwikkeld en gegeven door Royal HaskoningDHV Digital, waarin ze technische basisvaardigheden leren en diverse softskills ontwikkelen.

Daarna gaan ze onder onze begeleiding aan de slag met opdrachten in twee opdrachtrondes van vijf maanden. Samen met collega’s en domeinexperts van de verschillende waterschappen doorlopen ze een stap-voor-stap werkwijze om van een idee naar een oplossing te komen.

De deelnemers van dit jaar werken aan uiteenlopende projecten: van het voorspellen van influent en slim afstemmen van energieverbruik op de RWZI, tot datagedreven, geavanceerde gemaalregelingen en het verbeteren van de bestaande datakwaliteit.

Bij ieder waterschap wordt één opdracht uitgevoerd, waar deelnemers van verschillende waterschappen aan meewerken om kruisbestuiving te bevorderen. Binnenkort start de tweede opdrachtronde van deze eerste editie van DEEP.

Digitale transformatie in water

Het DEEP-programma is opgezet door en bedoeld voor waterschappen die kennis willen ontwikkelen en delen met andere waterschappen op gebied van data science.

Naast het aantrekken van talent, en het opleiden van deelnemers, brengt DEEP een vliegwiel op gang bij deelnemende waterschappen doordat het programma zich richt op de brede organisatie. Die organisatie is keihard nodig om toepassingen van data scientists en engineers succesvol te laten zijn en te implementeren.

Zo worden binnen verschillende Communities of Practices ervaringen gedeeld over benodigde data-infrastructuur voor datatoepassingen, worden tools en programmatuur uitgewisseld en worden best practices gedeeld over het identificeren en concretiseren van opdrachten.

Deze verschillende CoP’s zijn volop in ontwikkeling en bestaan inmiddels al uit tientallen waterschapsprofessionals. Dit geeft een boost aan de transformatie van de sector. DEEP is een initiatief van de waterschappen, mogelijk gemaakt door Het Waterschapshuis.

Wilt u deelnemen aan DEEP 2021?

Als uw waterschap geïnteresseerd is in deelname aan DEEP in september, is dit het moment om contact op te nemen.

Neem contact op met Lisette van Beusekom voor meer informatie.

Interesse om als deelnemer mee te doen? Houd de website in de gaten of laat je gegevens achter op www.intodeep.ai.