De discussie rond bron- en nascheiden leert inmiddels dat nascheiden onmisbaar is in de circulaire afvalketen. Robots en machines zijn nodig om meer verschillende stromen van elkaar te scheiden zodat meer waardevolle materialen behouden worden, die anders worden verbrand. Hoewel nog lang niet alle soorten afval uit elkaar kunnen worden gehaald, geven nascheiders aan dat we veel meer te recyclen afvalstromen uit het huishoudelijk restafval kunnen halen, op voorwaarde dat alles droog is. Het natte afval, vooral groente-, fruit en keukenafval moet er dus uit!
Afvalscheiding in stedelijke gebieden vraagt om een ander systeem
Die 30 kilogram restafval per inwoner. Het lijkt in Nederland onmogelijk. Vooral sterk verstedelijkte gebieden zijn een sta-in-de-weg. Deze gebieden blijven ondanks vele inspanningen traditioneel tientallen procenten achter met afvalscheidingsresultaten. Het zijn tegelijkertijd de gebieden waar afvalbeheerkosten zienderogen toenemen en waar ruimte voor afvalsystemen onder en boven de grond enorm schaars is. Investeringen en ruimtelijke claims voor ondergrondse containers zijn echter voorwaardelijk om de afvalscheiding te doen verbeteren. En precies dit doet de vraag rijzen of de systeemkeuzes in verstedelijkte gebieden niet naar een ander stadium moeten worden gebracht. Nat afval is hierin de sleutelstroom. Als we het natte afval kost wat kost uit het restafval weten te houden, wordt het restafval een grondstoffenmix: een mix scheidbare stoffen met nog een klein beetje echt restafval. Ook voor het gescheiden organische afval zijn legio mogelijkheden qua hoogwaardige verwerking.
GFT afval scheiden
1Lees Pilot InzamelHelden Delft zorgt voor minder restafval - VANG Huishoudelijk afval
Naar een nat/droog afvalsysteem
We zijn benieuwd hoe u deze uitdaging ziet! Mogelijk heeft u interesse om met deze uitdaging aan de slag te gaan. We gaan er graag met u over in gesprek!