Biodiversiteit
Biodiversiteit verwijst naar alle verscheidenheid aan leven binnen soorten, tussen soorten en tussen de ecosystemen waartoe ze behoren. In de gebouwde omgeving levert het behouden en creëren van de biodiversiteit in de natuurlijke leefomgeving een bijdrage aan het leven op aarde.
De gebouwde omgeving kan bijdragen aan verbetering van de biodiversiteit. Zo kun je bijvoorbeeld ecologische voorzieningen toepassen of door goed beheer van het perceel en de terreininrichting. Een flora- en faunascan geeft inzicht welke dieren en planten in de omgeving voorkomen. In het ontwerp kunnen specifieke voorzieningen of oplossingen hiervoor worden opgenomen.

Hittestress
De laatste jaren hebben we droge en warme zomers gekend. Deze combinatie zorgt voor hittestress. Hittestress is de mate van hinder tijdens een periode van extreme hitte. Hittestress zorgt niet alleen voor een lagere arbeidsproductiviteit, het is zelfs een belangrijke veroorzaker van de overlijdenspiek van mensen tijdens een lange warme periode. Vooral in gebieden met veel gebouwen en wegen kan hittestress voor veel overlast zorgen. Hoge temperaturen worden veroorzaakt door grote hoeveelheid stenen, beton en asfalt.
Een groene omgeving waarin water wordt vastgehouden, zoals groene gevels en daken of wadi’s en vijvers, kan hittestress beperken.

Wateroverlast
Het veranderend klimaat zorgt voor extreme hoeveelheden neerslag met als gevolg steeds meer wateroverlast. Het riool kan de grote hoeveelheden regenwater niet verwerken, straten en tuinen komen onder water te staan.
In gebouwen en de gebouwde omgeving kan water worden opgeslagen en vastgehouden. Regenwaterbuffering, afkoppeling van regenwater van daken, het vergroenen van de omgeving en wadi’s zijn een paar voorbeelden van maatregelen die kunnen worden getroffen om waterlast te beperken.
