Biodiversiteit 

Biodiversiteit verwijst naar alle verscheidenheid aan leven binnen soorten, tussen soorten en tussen de ecosystemen waartoe ze behoren. In de gebouwde omgeving levert het behouden en creëren van de biodiversiteit in de natuurlijke leefomgeving een bijdrage aan het leven op aarde. 

De gebouwde omgeving kan bijdragen aan verbetering van de biodiversiteit. Zo kun je bijvoorbeeld ecologische voorzieningen toepassen of door goed beheer van het perceel en de terreininrichting. Een flora- en faunascan geeft inzicht welke dieren en planten in de omgeving voorkomen. In het ontwerp kunnen specifieke voorzieningen of oplossingen hiervoor worden opgenomen.

 

Hittestress

De laatste jaren hebben we droge en warme zomers gekend. Deze combinatie zorgt voor hittestress.  Hittestress is de mate van hinder tijdens een periode van extreme hitte. Hittestress zorgt niet alleen voor een lagere arbeidsproductiviteit, het is zelfs een belangrijke veroorzaker van de overlijdenspiek van mensen tijdens een lange warme periode. Vooral in gebieden met veel gebouwen en wegen kan hittestress voor veel overlast zorgen. Hoge temperaturen worden veroorzaakt door grote hoeveelheid stenen, beton en asfalt. 

Een groene omgeving waarin water wordt vastgehouden, zoals groene gevels en daken of wadi’s en vijvers, kan hittestress beperken.

Wateroverlast

Het veranderend klimaat zorgt voor extreme hoeveelheden neerslag met als gevolg steeds meer wateroverlast. Het riool kan de grote hoeveelheden regenwater niet verwerken, straten en tuinen komen onder water te staan. 

In gebouwen en de gebouwde omgeving kan water worden opgeslagen en vastgehouden. Regenwaterbuffering, afkoppeling van regenwater van daken, het vergroenen van de omgeving en wadi’s zijn een paar voorbeelden van maatregelen die kunnen worden getroffen om waterlast te beperken.     

Lees meer over onze wateroplossingen

Ontdek ook

 • duurzame gebouwen

  Energietransitie

  We staan aan het begin van een wereldwijde transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen.
 • duurzame gebouwen

  Duurzame materialen

  Met de totale CO2-emissie-verlaging als doel, is het daarom belangrijk niet alleen naar de energietransitie, maar ook integraal te kijken naar de materialentransitie.
 • duurzame gebouwen

  Gezonde gebouwen

  We brengen veel tijd door in gebouwen. Een gezond en comfortabel binnenklimaat draagt bij aan een betere gezondheid.
 • Duurzaamheid

  Duurzame gebouwen

  Een duurzaam gebouw belast het milieu minimaal met CO2-emissies en is goed voor het welzijn van de gebruikers. Het gebouw draagt bij aan de biodiversiteit in de omgeving en is voorbereid op extremere weersomstandigheden die worden veroorzaakt door de opwarming van de aarde.