Binnenklimaat

Een gezond en comfortabel binnenklimaat is belangrijk voor de gezondheid van mensen en zorgt voor een hogere productiviteit en verlaagt ziekteverzuim. Het Bouwbesluit stelt minimumeisen aan de gezondheid in gebouwen. Gelukkig zijn we in staat om veel beter te bouwen dan conform minimumeisen. 

Door middel van gebouwsimulaties en berekeningen kunnen we voor zowel bestaande als nieuwe gebouwen inzichtelijk maken waar in het ontwerp mogelijkheden zijn voor verbeteringen in binnenklimaat en comfort. Onderwerpen die een rol spelen zijn luchtkwaliteit, lichttoetreding en visueel comfort, akoestiek en binnentemperaturen. 

De WELL Building Standard en Fitwel zijn certificeringsmethoden die zich richten op de gezondheid en het welzijn van gebouwgebruikers, bezoekers en medewerkers. We bieden ondersteuning en begeleiding bij het creëren van gezondere werkomgevingen, met behulp van gezonde bouwnormen voor certificering. Ook kunnen wij adviseren bij op maat gemaakte richtlijnen.

 

Ontwerpen met de natuur 

Biofilisch ontwerpen versterkt het contact tussen mens en natuur door elementen van de natuur te verwerken in de gebouwde omgeving. Biofilisch ontwerpen komt van bio-filie en kan vertaald worden als ‘liefde voor het leven of levende systemen’. In onze gebouwde, technische omgeving zijn we als mensen steeds verder van de natuur af komen te staan. 

Biofilisch ontwerpen richt zich op het opnemen van natuurlijke elementen in gebouwen en in het bouwkundig ontwerp. In gebouwen kan gedacht worden aan groene wanden en binnenplanten. De buitenzijde van een gebouw biedt kansen voor een groene gevel of groen dak. Een groen dak kan meerdere voordelen bieden, zoals het vasthouden van regenwater maar ook het combineren met een daktuin voor personeel. Maar Biofilisch ontwerpen is breder en heeft ook te maken met gebruik van natuurlijk licht, natuurlijke materialen en uitzicht op de omgeving. Biofilisch ontwerpen brengt mensen in contact met hun natuurlijke omgeving.

Goed ventileren is te leren

Frisse en schone lucht, het is niet zichtbaar in een gebouw. Maar een goed binnenklimaat is essentieel voor een gezonde en plezierige omgeving om in te leren, werken of te verblijven. Het bepaalt in belangrijke mate de gebruikswaarde van een gebouw. Immers, als een gebouw geen gezonde of veilige omgeving biedt, verliest het zijn gebruikswaarde. Mede door de recente pandemie kijken veel organisaties steeds kritischer naar de rol van ventilatie op het binnenklimaat en hoe zij hun gebouw(en) zo kunnen aanpassen dat ze ook in
toekomst hun waarde kunnen houden.


 

Whitepaper

Goed ventileren is te leren. Begin door het de juiste aandacht te geven en start nu!

Gerelateerd nieuws

Ontdek ook

 • duurzame gebouwen

  Energietransitie

  We staan aan het begin van een wereldwijde transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen.
 • duurzame gebouwen

  Duurzame materialen

  Met de totale CO2-emissie-verlaging als doel, is het daarom belangrijk niet alleen naar de energietransitie, maar ook integraal te kijken naar de materialentransitie.
 • duurzame gebouwen

  Biodiversiteit & klimaatadaptatie

  Gebouwen staan in een omgeving en deze omgeving heeft steeds meer invloed op het gebouw. Denk aan toenemende wateroverlast door regenbuien of overstromingen, extreme temperaturen tijdens hittegolven en afname van biodiversiteit.
 • Haal meer uit uw gebouw met akoestiek & bouwfysica | Royal HaskoningDHV

  Diensten

  Haal meer uit uw gebouw met akoestiek & bouwfysica

  Innovatieve oplossingen voor een gezonde en comfortabele leefomgeving.
 • Duurzaamheid

  Duurzame gebouwen

  Een duurzaam gebouw belast het milieu minimaal met CO2-emissies en is goed voor het welzijn van de gebruikers. Het gebouw draagt bij aan de biodiversiteit in de omgeving en is voorbereid op extremere weersomstandigheden die worden veroorzaakt door de opwarming van de aarde.