Een veilige zorgomgeving

Tijdens een pandemie moeten medisch personeel, verzorgenden en patiënten goed beschermd worden, terwijl de reguliere zorg gewoon doorgaat. Het is belangrijk om maatregelen te nemen tegen verdere verspreiding van het virus.  Dit is per ruimte verschillend, afhankelijk van de vorm en de activiteiten die er plaatsvinden. Vooral ruimtes waar aerosolvormende behandelingen worden verricht of waar kwetsbare patiënten zijn. Denk hierbij aan OK’s, cohort afdelingen, IC’s en verpleeghuizen.

Hoe creëer je een veilige zorgomgeving voor personeel en patiënten?

De rol van ventilatie en luchtbehandeling

De juiste ventilatie in een gebouw kan een rol spelen bij besmetting en het voorkomen van verspreiding. Dit kan veel onrust en onduidelijkheid geven voor gebruikers van uw gebouw. Er is nog veel onduidelijk over de verspreiding van het COVID-19 virus via de lucht en aerosolen. Wij volgen de wetenschappelijke onderzoeken die nationaal en internationaal worden gedaan op de voet.

Voor de berekening van de besmettingkans vinden wij, samen met het RIVM, TNO en TU/e, het Wells-Riley model onbetrouwbaar en stellen wij een andere methode voor zoals beschreven in een artikel van het NTMM.
 
Wij kunnen een ‘Corona Ventilatie Check’ verzorgen, waarbij wij een toets uitvoeren en een optimalisatie adviseren voor uw gebouw.

Goed ventileren is te leren

Frisse en schone lucht, het is niet zichtbaar in een gebouw. Maar een goed binnenklimaat is essentieel voor een gezonde en plezierige omgeving om in te leren, werken of te verblijven. Het bepaalt in belangrijke mate de gebruikswaarde van een gebouw. Immers, als een gebouw geen gezonde of veilige omgeving biedt, verliest het zijn gebruikswaarde. Mede door de recente pandemie kijken veel organisaties steeds kritischer naar de rol van ventilatie op het binnenklimaat en hoe zij hun gebouw(en) zo kunnen aanpassen dat ze ook in toekomst hun waarde kunnen houden.

 

Whitepaper

Goed ventileren is te leren. Begin door het de juiste aandacht te geven en start nu!

Veilige voetgangersstromen

Veiligheid is een van de belangrijkste thema’s voor locaties waar veel mensen samenkomen. Hoe verlopen deze voetgangersstromen en waar ontstaan eventuele knelpunten? Veel factoren zoals capaciteit, wachttijden en speciale maatregelen spelen een rol. Dankzij simulatie software kunnen wij antwoord geven op logistieke vraagstukken in complexe omgevingen.

De anderhalve meter samenleving heeft veel invloed op dit soort vraagstukken. De maatregelen worden iedere keer aangescherpt of losgelaten. Je moet dus in staat zijn om snel in te spelen op een veranderende omgeving. Hoe blijf je flexibel en zorg je voor het goed benutten van je capaciteit?

Verder lezen

Laatste ontwikkelingen:

Wim Maassen | Royal HaskoningDHV

Wim Maassen MSc PDEng

Sr. Expert Energie & Duurzaamheid

‘Beperk u nu niet tot alleen ventilatiemaatregelen maar ga aan de slag met uw veilige en gezonde toekomstgerichte huisvesting waarbij u het binnenklimaat verder verbetert en stappen zet in de energietransitie!’ 

Anne Brouwer | Royal HaskoningDHV

Anne Brouwer MSc

Sr. Consultant Healthcare


‘We helpen en denken graag mee in vraagstukken of zorgen omtrent verspreiding van virussen in gebouwen. We zetten onze kennis en expertise daarbij graag voor u in’. 

Sander Vorselman | Royal HaskoningDHV

Sander Vorselman

Business Development Manager HealthCare

‘De ervaringen vanuit pandemieproof en toekomstbestendige
zorggebouwen passen wij ook toe in andere omgevingen zoals
universiteiten, werkplekken en evenementlocaties.’ 

Gerelateerde challenges