Een veilige zorgomgeving

Tijdens een pandemie moeten medisch personeel, verzorgenden en patiënten goed beschermd worden, terwijl de reguliere zorg gewoon doorgaat. Het is belangrijk om maatregelen te nemen tegen verdere verspreiding van het virus.  Dit is per ruimte verschillend, afhankelijk van de vorm en de activiteiten die er plaatsvinden. Vooral ruimtes waar aerosolvormende behandelingen worden verricht of waar kwetsbare patiënten zijn. Denk hierbij aan OK’s, cohort afdelingen, IC’s en verpleeghuizen.

Hoe creëer je een veilige zorgomgeving voor personeel en patiënten?

De rol van ventilatie en luchtbehandeling

De juiste ventilatie in een gebouw kan een rol spelen bij besmetting en het voorkomen van verspreiding. Dit kan veel onrust en onduidelijkheid geven voor gebruikers van uw gebouw. Er is nog veel onduidelijk over de verspreiding van het COVID-19 virus via de lucht en aerosolen. Wij volgen de wetenschappelijke onderzoeken die nationaal en internationaal worden gedaan op de voet.

Voor de berekening van de besmettingkans vinden wij, samen met het RIVM, TNO en TU/e, het Wells-Riley model onbetrouwbaar en stellen wij een andere methode voor zoals beschreven in een artikel van het NTMM.
 
Wij kunnen een ‘Corona Ventilatie Check’ verzorgen, waarbij wij een toets uitvoeren en een optimalisatie adviseren voor uw gebouw.

Uw huisvesting toekomstbestendig?

Hoe keert u straks veilig terug naar kantoor, school, restaurant, sportschool of bioscoop? Uw gebouw moet aangepast worden om te zorgen dat gezonde binnenruimten en gebruikers het vertrouwen geven dat het veilig is. De optimalisaties aan uw bestaande gebouwen of installaties moeten passen bij het nieuwe gebouwgebruik. Maar hoe zorgt u dat alle aanpassingen die nu gedaan worden ook passen in uw huisvestingsstrategie? 
Wij adviseren met een inzichtelijke en eenduidige aanpak zodat u verzekerd bent van een gebouw dat klaar is voor de toekomst.  Akoestiek en bouwfysica spelen hier een belangrijke rol bij.

Veilige voetgangersstromen

Veiligheid is een van de belangrijkste thema’s voor locaties waar veel mensen samenkomen. Hoe verlopen deze voetgangersstromen en waar ontstaan eventuele knelpunten? Veel factoren zoals capaciteit, wachttijden en speciale maatregelen spelen een rol. Dankzij simulatie software kunnen wij antwoord geven op logistieke vraagstukken in complexe omgevingen.

De anderhalve meter samenleving heeft veel invloed op dit soort vraagstukken. De maatregelen worden iedere keer aangescherpt of losgelaten. Je moet dus in staat zijn om snel in te spelen op een veranderende omgeving. Hoe blijf je flexibel en zorg je voor het goed benutten van je capaciteit?

Verder lezen

Laatste ontwikkelingen:

Wim Maassen MSc PDEng

Sr. Expert Energie & Duurzaamheid

‘Beperk u nu niet tot alleen ventilatiemaatregelen maar ga aan de slag met uw veilige en gezonde toekomstgerichte huisvesting waarbij u het binnenklimaat verder verbetert en stappen zet in de energietransitie!’ 

Anne Brouwer MSc


Sr. Consultant Healthcare


‘We helpen en denken graag mee in vraagstukken of zorgen omtrent verspreiding van virussen in gebouwen. We zetten onze kennis en expertise daarbij graag voor u in’. 

Sander Vorselman


Business Development Manager HealthCare

‘De ervaringen vanuit pandemieproof en toekomstbestendige
zorggebouwen passen wij ook toe in andere omgevingen zoals
universiteiten, werkplekken en evenementlocaties.’ 

Gerelateerde trends