Het TRIPLET WKO systeem maakt gebruik van hogere temperaturen dan een traditioneel DOUBLET WKO systeem, met 1 warme en 1 koude bron. Waardoor ook geen warmtepomp behoefte te worden toegepast om de temperatuur verder op te hogen om een gebouw te kunnen verwarmen. Ten opzichte van een DOUBLET WKO systeem met een warmtepomp kan voor verwarmen en koelen met een TRIPLET WKO systeem een primaire energiebesparing bereikt worden van wel 80%. Om dit te bereiken wordt gebruik gemaakt van duurzame en/of rest warmte en koude uit de omgeving. Denk hierbij aan de toepassing van thermische zonnecollectoren en droge koelers. Tevens zal de enorme groei (een factor 50-100 tot 2050) aan traditionele WKO systemen met warmtepompen een grote capaciteit van het elektriciteitsnet vragen die met toepassing van TRIPLET WKO systemen verlaagd kan worden.
 
Voor het TRIPLET WKO systeem zal een zogenaamde proof-of-concept ontwikkeld worden met voor verschillende type gebouwen de meest geschikte uitvoeringen en slimme regelingen. Het onderzoek, dat van 1 augustus 2021 tot 1 augustus 2026 loopt, wordt uitgevoerd door 1 postdoc en 1 PhD student die begeleid worden vanuit de TU Delft. En 2 PDEng studenten (2-jarige post master ontwerpersopleiding) die begeleid worden vanuit de TU Eindhoven. 1 PDEng, die zich zal richten op het ontwerp van bovengrondse systeem, gaat bij Royal HaskoningDHV zijn ontwerpopdracht over een periode van 2 jaar uitvoeren.
 
Binnen Royal HaskoningDHV is dit onderzoek gekoppeld aan de Royal HaskoningDHV kennisgroep WKO en enkele concrete cases zoals de WKO-installatie voor ons kantoor aan de Mijnbouwstraat in Delft, waarmee een goede verbinding met de praktijk wordt geborgd. 
 
Neem voor meer informatie contact op met Wim Maassen, Senior Expert Energie en Duurzaamheid – Royal HaskoningDHV en Departmental Professional Expert – TU Eindhoven of Marco Maas, Mechanical Engineer / Consultant - Royal HaskoningDHV.