Westbeat is gerealiseerd door vastgoedontwikkelaar Lingotto, architect Studioninedots en aannemer Heddes. Royal HaskoningDHV is betrokken geweest als ontwerpend constructeur én volledig coördinerend constructeur. Onderdeel van het concept was om boven een ondergrondse parkeergarage een centrale ruimte te creëren die het hart van het gebouw vormt met daarboven 150 betaalbare woningen. 

Een uitdaging vormde het op een efficiënte manier behalen van de gestelde parkeernorm. Door een slimme overgangsconstructie met grote betonnen bogen werd het mogelijk om kolommen tussen de parkeervakken te voorkomen, waardoor aan de norm werd voldaan zonder dat er een tweede parkeerdek nodig was.

Door de keuze voor grote bogen (of overspanningen) in de centrale ruimte ontstond er een netwerk van flexibele en open ruimtes. De flexibiliteit van deze ruimtes maakt het mogelijk om de functies van het gebouw over de tijd heen te laten evolueren. 

De combinatie van duurzaamheid, het gebruik van slimme overgangsconstructies (bogen) en het behalen van de parkeernorm op een efficiënte manier zorgt voor de nominatie van de Betonprijs 2021.

Voor meer informatie, lees onze Westbeat projectreferentie.