Akoestisch ontwerp van Lab City | Royal HaskoningDHV

De grote hal, die als een as diagonaal door het gebouw loopt, bevordert de interactie tussen de verschillende gebruikers: onderwijzers, studenten, onderzoekers en ondernemers. Het gebouw is ontworpen met een transparante gebouwschil, waardoor een semi-buiten-gevoel wordt gecreëerd. Modulaire gebouwblokken binnen deze schil – en aangrenzend aan de centrale hal – bieden ruimte voor de gewenste gebouwfuncties, die per gebruiker variëren.

Royal HaskoningDHV is (in samenwerking met Level Acoustics & Vibration) de akoestisch adviseur voor het project. Het ontwerp van Office for the Metropolitan Architecture (O.M.A.) heeft diverse akoestische uitdagingen, één hiervan is het transparante ETFE-dak.

Boven een groot deel van de centrale hal komt een transparant dak dat uit ETFE-kussens bestaat. Dit relatieve nieuwe bouwmateriaal heeft voordelen op het gebied van lichtdoorlatendheid, maar het is een uitdaging om de geluidisolatie zo goed mogelijk te krijgen en ook het geluidniveau in de hal ten gevolge van regen zo laag mogelijk te houden. Daarnaast krijgt het gebouw een aantal zeer trillingsgevoelige laboratoria.