Amsterdam Sloterdijk | Royal HaskoningDHV

Het vernieuwde gebouw daarentegen moet dit alles, en meer, terugbrengen!

Amsterdam Sloterdijk trainstation | Royal HaskoningDHV

Het ontwerp brengt de overzichtelijkheid van oude stations terug en combineert die met hedendaagse ruimtelijke en functionele kwaliteit.

Amsterdam Sloterdijk trainstation | Royal HaskoningDHV

Het geheel heeft een gebogen glazen kap gekregen die alle transport- en reizigers functies overkoepelt. De kap verleent de stedelijke kwaliteit en schaal die past bij het station en zijn omgeving.

Amsterdam Sloterdijk trainstation | Royal HaskoningDHV

Amsterdam Sloterdijk trainstation | Royal HaskoningDHV

Amsterdam Sloterdijk trainstation | Royal HaskoningDHV

De binnenruimte is gezoneerd naar gelang de beweging en behoeften van de reizigers: een onthaaste reiziger heeft behoefte aan kwaliteitstijd in het station; een doorsnee reiziger heeft comfortabele wachtruimte nodig en een gehaaste reiziger heeft overzichtelijke informatie en korte loopafstanden nodig van ingang naar uitgang.

Amsterdam Sloterdijk trainstation | Royal HaskoningDHV

De ruimten zijn zodanig ontworpen dat de tijd die een reiziger doorbrengt in het station waardevol wordt.

Amsterdam Sloterdijk trainstation | Royal HaskoningDHV

Amsterdam Sloterdijk trainstation | Royal HaskoningDHV

Duurzaamheid is een onmisbaar onderdeel van een station met een hoogwaardige openbare ruimte. De kap vangt water op en biedt ruimte aan zonnecellen. De ruimte onder de kap werkt als een serre.

Amsterdam Sloterdijk trainstation | Royal HaskoningDHV

Door de hoogte van de kap ontstaan ruimten met temperatuurverschillen. Deze kunnen ingezet worden om energie op te wekken en warmte te genereren. Het interieur is zo ontworpen dat daglicht op een egale manier op alle niveaus van het station doordringt. De materialen zijn uitgezocht op bouwkundige, ecologische en architectonische kwaliteiten.

Amsterdam Sloterdijk trainstation | Royal HaskoningDHV