Chemelot is met een oppervlakte van 850 hectare het grootste chemische industriële complex in Nederland. Het complex huisvest meer dan 50 ondernemingen, waaronder DSM, Sabic, OCI, Sekisui, Air Liquide en Lanxess. Sitech heeft, als eigenaar van de infrastructurele assets op Chemelot, sinds 2006 Royal HaskoningDHV aangesteld voor het assetmanagement van onder meer 195 kilometer riolering, 80 kilometer weg, 50 kilometer spoor, 200 hectare groen, kolommenbanen, 16 bruggen en een haven. Doel van deze uitbesteding was met name gericht op het reduceren van kosten en om te zorgen dat Sitech zich meer kon richten op haar kernactiviteiten. Sitech en Royal HaskoningDHV wilden de onderlinge samenwerking zo professioneel mogelijk inrichten en hebben besloten hier de ISO55000 (toen nog PAS55) voor te gebruiken. 

De oplossing

Royal HaskoningDHV heeft een eigen assetmanagementorganisatie ingericht waar op dit moment circa 25 mensen specifiek voor Chemelot werken. Daarbij is de ISO55000-systematiek volledig geïmplementeerd. Alle assets zijn goed in kaart gebracht en in een door Royal HaskoningDHV ontwikkeld beheersysteem gezet. Vanuit vastgestelde bedrijfsdoelen die gebaseerd zijn op de belangen en strategie van de opdrachtgever zijn voor alle assets duidelijke prestatie-indicatoren vastgesteld. Deze zijn zowel van belang voor het dagelijks beheer als ook voor verantwoording richting de opdrachtgever. Het assetmanagementsysteem is door Lloyd’s gecertificeerd volgens ISO55000. 

Het resultaat

De volledige implementatie van assetmanagement heeft voor asset owner Sitech geleid tot aanzienlijke kostenbesparingen, een heldere risicobeheersing en optimaal Life Cycle Management. Marcel Roost, Sitech Site Infrastructure Manager van Chemelot die de formele eigenaar is van de assets zegt daarover: “We werken al sinds 2006 met Royal HaskoningDHV, om over onze hele infrastructuur de juiste onderhouds- en beschikbaarheidsniveaus te kunnen bieden. Samen zijn we in staat de structurele kosten te verlagen, risico’s te beperken, en de algehele prestaties te verhogen.” Het optimale beheer van de volledige lifecycle heeft ook bijgedragen aan een lagere CO2-uitstoot.
De certificering van ons assetmanagementsysteem toont aan dat wij in staat zijn een assetmanagementorganisatie in te richten. Naast de genoemde verbeteringen bieden wij daarmee onze opdrachtgever ook transparantie en betrouwbaarheid. Royal HaskoningDHV is een van de eerste in haar sector met een ISO55000-certificering.