Het kubusvormige en energieneutrale gebouw zal collegezalen, studie- en bijeenkomstruimtes herbergen, nodig voor de verwachte stijging van het aantal studenten. In nauwe samenwerking met de architect en de universiteit ontwikkelde Royal HaskoningDHV een circulair gebouw dat de duurzaamheidsambities van de universiteit weerspiegelt, geschikt is voor alle moderne vormen van onderwijs, een prettige werk- en leerprettige omgeving biedt en uiteraard voldoet aan alle veiligheidseisen. Wij waren verantwoordelijk voor bouwfysische aspecten en akoestiek, MEP-installaties, brandveiligheid en circulariteit.

Volledig demontabel voor toekomstig hergebruik 

Vrijwel het gehele gebouw is opgetrokken uit hout – dus hernieuwbaar materiaal. Lijm en afdichtmiddelen worden niet gebruikt, zodat het gebouw volledig demontabel is en de materialen in de toekomst desgewenst elders kunnen worden hergebruikt. Het compacte, efficiënte ontwerp brengt de energieneutraliteit binnen handbereik. Bovendien zorgt de parametrisch bepaalde plaatsing van de zonnepanelen op het dak voor een maximale energieopbrengst.

Ontwerp muren en vloeren gericht op optimale akoestiek 

Bij een houten constructie vormen akoestiek en veiligheid belangrijke uitdagingen. Dankzij de nauwe samenwerking tussen de architect en de bouwkundige werden er hiervoor oplossingen gevonden. Er werd gekozen voor kruislings gelaagd hout met droge zwevende dekvloeren en houten wanden. Deze constructie dempt het geluid dat binnen wordt geproduceerd.

Om overlast van een nabijgelegen spoorweg te voorkomen is de gevel geluiddicht uitgevoerd, met ramen die niet open kunnen. Een optimale lichtinval, verwarming en koeling wordt bereikt aan de hand van berekeningen van het glasoppervlak, de plaatsing van de ramen en het soort beglazing. Technische installaties binnen het gebouw zorgen voor vraaggestuurde ventilatie, verwarming en koeling van de ruimtes.