Royal FloraHolland is een coöperatie van veilingen van bloemen en planten. De organisatie is de grootste bloemenveiling ter wereld en verzorgt ruim 90% van de Nederlandse handel in bloemen.

Het doel van het project was om Floradôme, een bestaand kantoorgebouw op het veilingterrein in Aalsmeer, te renoveren en uit te breiden tot een kantoor met vele circulaire elementen. Dit project is een mooi voorbeeld van de mogelijkheden bij een transformatie van bestaande kantoren. Door een bestaand kantoor te renoveren met de nadruk op circulair is de milieu impact significant lager. Door het skelet en de schil in zijn geheel te hergebruiken, is er 62% CO2 bespaard ten opzichte van een volledig nieuw kantoor, terwijl de kwaliteit van het gerenoveerde pand zich heel goed kan meten met nieuwbouw. 

Zero Waste en CO2-neutraal

Grootste uitdaging voor het team was om tussentijds de ambitie op het gebied van duurzaamheid te verhogen en te koppelen aan de duurzaamheidsprincipes van Royal FloraHolland. Om dit duidelijk te krijgen hebben we de ambitie van Royal FloraHolland gezamenlijk bepaald en deze door vertaald naar een interieurontwerp. Het interieur ontwerp was gekoppeld aan de uitgangspunten: Zero Waste, Groen is meer dan Mooi en CO2-neutraal energie gebruik. 
Vervolgens hebben we voor de realisatie het proces begeleid om de juiste partners te vinden die invulling aan deze ambitie konden geven. Naast de duurzaamheidsambitie was herkenbaarheid van de sierteeltsector en het bedrijf voor Royal FloraHolland een belangrijk aandachtspunt om terug te laten komen in de uitstraling van het gebouw. Dit lieten we in het ontwerp terugkomen met onder andere kenmerkende elementen uit het veilproces zoals veilingkarren, bloemen- en plantenfusten.

Nieuwe inzichten 

Om tot circulaire invulling te komen is het van belang om een goede samenwerking te hebben met de partijen met wie je dit project wilt realiseren. Door het stellen van open vragen, het delen van de duurzaamheidsambities en er ruimte is voor inbreng, kun je in samenspraak ontwikkelen en zoeken naar de optimale invulling van de (circulaire) uitgangspunten van de opdrachtgever. Dit hebben wij toegepast voor de vaste en losse inrichting en dit heeft unieke oplossingen opgeleverd zoals:

  • Bureaus met circulaire werkbladen
  • Refurbishment van bestaand vergadermeubilair
  • Groene wand met hergebruikte profielen van veilingkarren
  • Afwerkingen van gerecyclede en hernieuwbare materialen (vitrage van circulair garen, tapijt van econyl, bamboevloeren & linoleum)

Om materialen te hergebruiken uit materialenstromen is beschikbaarheid essentieel. Voor de vaste inrichting wilden we zoveel mogelijk bestaande afvalstromen van het primaire proces van Royal FloraHolland gebruiken, bijvoorbeeld door afvalmaterialen van haar logistieke middelen te gebruiken, zoals de veilingkarren. Deze bleken echter zo duurzaam te zijn dat de afvalstromen kleiner waren dan onze vraag. Om deze kenmerkende materialen toch terug te laten komen in het interieur hebben wij ontwerp iets moeten aanpassen. 

Voor Royal FloraHolland heeft dit een nieuwe werkomgeving opgeleverd die matcht met de organisatie.  Met het inbrengen van onze kennis en kunde op het gebied van duurzaamheid hebben wij een brug weten te slaan tussen de ambities van Royal FloraHolland en de uitvoering van het kantoor.

Door de kennis en kunde van Royal HaskoningDHV op het gebied van duurzaamheid, is de impact van de bouw van Floradôme geminimaliseerd en hebben wij een kwalitatief hoogwaardige samenwerkplek met ontmoetingsruimtes voor collega’s en bezoekers die voldoet aan onze duurzaamheidsambities

Royal FloraHolland

Bent u geïnteresseerd in meer informatie of wilt u eens sparren over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met Rudolf Scholtens.