De Rotterdam | Royal HaskoningDHV

'De Rotterdam' (een ontwerp van Rem Koolhaas) is 149 meter hoog en daarmee één van de hoogste gebouwen van de stad. Het telt drie torens met meer dan 40 verdiepingen en biedt onderdak aan kantoren, een viersterrenhotel, 228 appartementen, restaurants, winkels en een 2-laagse ondergrondse parkeergarage. Het totale oppervlak beslaat ca. 160.000 m2. Het gebouw is het grootste multifunctionele gebouw van Nederland.

De draagconstructie bestaat uit vlakke plaatvloeren met kolommen in een combinatie van hoge-sterkte beton en stalen HD-profielen, waardoor constructie-afmetingen tot een minimum beperkt worden. Het verspringen van de bouwdelen halverwege de hoogte is mogelijk door het toepassen van overdrachtsconstructies en moderne vijzeltechnieken.

3D berekeningen

Door de aard van de ondergrond aan de Wilhelminapier wordt het gebouw aan ongelijkmatige krachten (zettingen) blootgesteld. Royal HaskoningDHV heeft met gebruik van geavanceerde 3D-berekeningen de invloeden hiervan op zowel de krachtswerking, als vervormingen van vloeren, wanden, kolommen en gevels, in de verschillende stadia van de bouw bepaald en oplossingen aangedragen voor de met deze zettingen samenhangende problematiek.