Een overbelast Nederlands spoornetwerk

Het Nederlandse Spoornetwerk is overbelast. Om zoveel mogelijk treinen op het net te kunnen laten rijden en een hoge punctualiteit te behouden, is het essentieel om de dienstregeling zo nauwkeurig mogelijk te kunnen plannen. Dit is door de hoge benuttingsgraad van het netwerk bijna onmogelijk zonder planningsconflicten tussen treinen. Bovendien was het voor ProRail en NS in hun planningstools niet zichtbaar wat de planningsconflicten waren en welke effecten hiervan zichtbaar zouden worden. Tot slot was de planning, die naar machinisten en treinbegeleiders werd gecommuniceerd, niet nauwkeurig genoeg. Dit zorgde voor een gebrek aan vertrouwen in de planning bij het treinpersoneel en resulteerde in een lagere punctualiteit.

Digital Twin van het complete Nederlandse spoornetwerk

Royal HaskoningDHV heeft met onder meer microsimulatie software een digital twin gebouwd van het complete Nederlandse spoornetwerk. Daarin is het basisuurpatroon gesimuleerd dat de master vormt voor de eigenlijke dienstregeling. Elk jaar opnieuw worden met behulp van deze simulatie en met grote nauwkeurigheid de belangrijkste effecten van alle conflicten gedetecteerd. Aan de hand hiervan worden de secundaire effecten van conflicten binnen het netwerk beoordeeld. Met deze informatie kunnen conflicten met een grote impact worden gecorrigeerd.

Significante verbeteringen als resultaat

We hebben ProRail en NS diepgaand inzicht gegeven in het geplande basisuurpatroon, zodat potentiële conflicten al in de planningsfase konden worden gecorrigeerd en de nauwkeurigheid van de dienstregeling werd vergroot. Dit heeft geleid tot:

  1. Een nauwkeurig en uitvoerbaar tijdschema
  2. Minder conflicten en neveneffecten
  3. Een hogere punctualiteit
  4. Meer vertrouwen in een uitvoerbare dienstregeling bij het personeel