Digitale Tunnel Twin
Tijdens een renovatie zouden de tunnels langere tijd buiten gebruik zijn, wat zorgt voor veel oponthoud in het verkeer en bijbehorende kosten. Met nieuwe technologie kunnen we 3D-BIM modellen virtualiseren en dynamische gedragingen. Hiermee maken we een digitale en virtuele kopie van de tunnel, de Digital Tunnel Twin, die ervoor zorgt dat de renovatie zo snel mogelijk kan verlopen. We gebruiken de digitale twin om virtueel systemen te ontwikkelen en te testen, zodat we dit niet in de fysieke asset hoeven te doen. Naast het ontwerp en de bouw van de renovatie, wordt de Digital Tunnel Twin gebruikt voor de training van de beheerders van de tunnels. We kunnen allerlei scenario’s virtueel simuleren, waardoor de trainingsperiode aanzienlijk kan worden ingekort.
 
OTL voor standaardisatie
De Digitale Tunnel Twin maakt gebruik van een standaard bibliotheek voor de Object typen (OTL Object Type Library). De OTL faciliteert zowel het gebruik van de verschillende bestaande classificaties als de nieuw te ontwikkelen classificatie binnen de gemeente Amsterdam.

"Als een tunnel voor langere tijd moet worden afgesloten, levert dat een enorme verkeersoverlast en een hoge kostenpost op. Het ontwikkelen van de digital twin vergt een extra investering aan de voorkant, maar we kunnen vervolgens de tunnels en de verkeerscentrale veel sneller weer in gebruik nemen en dat betaalt zich dubbel en dwars terug", zegt Daan Alsem, Senior Project Manager bij Royal HaskoningDHV.

BIM implementatie plan met OTL
We ontwikkelden het toekomstige robuuste BIM Implementatie Plan (BIP) en de Digital Tunnel Twin met behulp van een gestandaardiseerde Object Type Library (OTL) voor de specificatie van asset objecten. Het BIP is eind 2019 opgeleverd en dekt het beheer van de projecten in de komende vier jaar. 

Daan Alsem, Senior Project Manager bij Royal HaskoningDHV: "We zijn heel blij dat we door onze technologie op gebied van adaptieve infrastructuur een koppeling kunnen realiseren tussen de fysieke asset en de Digital Twin. Dit zorgt voor betere benutting van de fysieke tunnels en verkeerscentrale door slimme inzet van data. Daarnaast is het ook nog eens sneller en goedkoper!”

Digital Twin voor tunnelrenovaties in Amsterdam