Toekomst Gebouwen | Royal HaskoningDHV

Uitgangspunten

Deze duurzame renovatie begon met een aantal spijkerharde uitgangspunten:

  • Realiseer een forse energiebesparing.
  • Behoud de grote tevredenheid onder de gebruikers.
  • Voldoe aan de huidige eisen ten aanzien van brandveiligheid en beheersbaarheid.
  • Laat de gebruikskosten van het gebouw niet stijgen.
  • De levensduur en de functie van het gebouw zijn bepalend voor het ontwerp.
  • Stem energiebesparende maatregelen en duurzame energiebronnen af op het beheer van het gebouw.
  • Kies voor materialen die het milieu zo min mogelijk belasten en let hierbij ook op de gebruik- en afvalfase.

Maatregelen

Het integrale ontwerp omvat een breed pakket aan maatregelen, die samen een duurzaam kantoorgebouw opleveren.

  • De volledig nieuwe glazen gevel, voorzien van HR++ glas, combineert betere daglichttoetreding met zongestuurde lichtwering; dit levert energiebesparing en extra comfort op.
  • Het grote dak wordt extra geïsoleerd en afgewerkt met lichte kleur dakbedekking; naast meer comfort en energiebesparing voor verwarming resulteert dit ook in minder opwarming in de zomer en dus energiebesparing voor koeling.
  • De verlichting is voorzien van aanwezigheidsdetectie en daglichtschakeling en is dus energiebesparend.
  • Intelligente en energiezuinige klimaatinstallaties met laag temperatuur verwarming en hoog temperatuur koeling winnen warmte en vocht terug uit ventilatielucht voor hergebruik.
  • Hergebruik en toepassing van milieuvriendelijke materialen zorgt voor minder belasting op milieu en omgeving.
  • Innovatieve brandcompartimentering met watermistschermen zorgt voor optimale mogelijkheden voor beheersing van brand.

Resultaten

Het integrale ontwerp met de toepassing van een breed pakket aan maatregelen levert klinkende resultaten op. Door het energielabel op deze manier van G naar A te brengen, bespaart Royal HaskoningDHV € 100.000,- op jaarbasis aan energiekosten. De jaarlijkse gebruikskosten van het gebouw stijgen niet. Met deze renovatie is het kantoor op een energieprestatieniveau vergelijkbaar met de huidige eisen voor nieuwbouw gekomen. De investering voor nieuwbouw zou echter vier keer zo hoog zijn geweest. De duurzame renovatie van het Royal HaskoningDHV hoofdkantoor levert het bewijs: renovatie van een oud gebouw kan met regulier budget gelijktijdig comfortverhoging én energiebesparing opleveren. In 2016 is het hoofdkantoor nog gecertificeerd met BREEAM In Use op niveau Excellent, wat aantoont dat het gebouw maar ook het gebruik ervan, uiterst duurzaam is.

Een wereldwijs hoofdkantoor

Het hoofdkantoor van Royal HaskoningDHV is een mooi maar onoverzichtelijk gebouw. Dit vraagt om duidelijke wayfinding die houvast biedt aan de bezoeker. Het grote aantal vergaderruimtes en de geclusterde ligging biedt een uitdaging om ze van elkaar te onderscheiden. Om een intuïtieve manier te creëren om door dit kantoor te navigeren is gebruik gemaakt van zones. Deze zones zijn vernoemd naar continenten. De vergaderruimtes in deze zones zijn vernoemd naar landen passend bij het desbetreffende continent. Door consistent gebruik te maken van tekst en afbeeldingen (bijvoorbeeld vlaggen) vormt de bezoeker zijn eigen associaties bij de verschillende vergaderruimtes, waardoor deze makkelijker te vinden en onthouden zijn. Deze speelse manier van bewegwijzering zorgt dat zowel frequente als nieuwe bezoekers hun weg kunnen vinden naar de juiste vergaderzaal.