De bestuurlijke overeenkomst om dit ontwerp te realiseren is vandaag getekend door staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven, Chief Operational Officer John Voppen van ProRail en duurzaamheidswethouder Stephan Brandligt van de gemeente Delft.

Energieneutraal

Station Delft Zuid zal na de vernieuwing evenveel energie produceren als verbruiken. Het dak is de sleutel van deze duurzame oplossing. Deze is niet te vergelijken met zonnedaken op de andere stations in Nederland. De kern is hier dat het dak eigenlijk niet wordt bedekt met panelen, maar dat het uit panelen bestáát. Daardoor kan het per vierkante meter veel meer energie opwekken dan de bestaande zonnedaken.

Innovatieve perronoverkapping

De innovatieve perronoverkapping, bestaande uit zonnepanelen, levert op jaarbasis minimaal evenveel elektriciteit als het station verbruikt aan onder andere led-verlichting, liften, kaartautomaten en de omroepinstallatie. Royal HaskoningDHV is samen met haar partners verantwoordelijk voor het ontwerp inclusief de constructies, de installaties en de opbrengst- en verbruiksprognoses van het station.

Projectmanager Martijn Cornelissen van Royal HaskoningDHV: “Ik ben er trots op dat we eraan hebben bijgedragen dat Delft Zuid het eerste energieneutrale station van Nederland wordt. De vernieuwing van het station is onderdeel van ons project PHS Rijswijk-Rotterdam, een van de drukst bereden treinroutes in Nederland. De afgelopen jaren heeft ons team hard gewerkt aan het ontwerp en de aanbestedingsdocumenten van de spooruitbreiding van twee naar vier sporen in en rond de spoortunnel van Delft en Delft Zuid.”

De bouw zal najaar 2019 van start gaan.