Bijzonder gebouw

Het gebouw van de Gemeente Hardenberg is één van de duurzaamste gemeentehuizen van Nederland en heeft daarmee een aantal specifieke ontwerpkenmerken. Zo heeft het gebouw bijvoorbeeld een groot atrium, binnentuinen met dubbele verdiepingshoogte en een grote mate van transparantie. Ook wordt er gebruik gemaakt van betonkernactivering in combinatie met luchtverdeling vanuit de verhoogde vloer. Er zijn geen verhullende verlaagde plafonds of voorzetwanden, waarachter installaties kunnen worden ‘verstopt’.


Dankzij de optimalisatie die Royal HaskoningDHV heeft aangebracht, werken we prettiger in de nieuw gerealiseerde werkomgeving.

Luc Luijben, Associate Manager Ruimtelijke Planning, Gemeente Hardenberg

Integraal advies

Uniek bij deze aanpak is dat er door ons gebruik gemaakt is van een combinatie van diepgaande inhoudelijke kennis,multidisciplinaire afstemming tussen de diverse partijen en praktisch toepasbare maatregelen in één-en-hetzelfde advies. Het advies omvatte drie hoofdlijnen:

  • Opnieuw implementeren van het werkconcept
  • Elimineren en compartimenteren voor betere akoestiek
  • Comfortabel binnenklimaat
Gemeente Hardenberg een gezonde en functionele werkomgeving | Royal HaskoningDHV

Lees onze casestudy voor Gemeente Hardenberg

Een gezonde en functionele werkomgeving

De aanpassingen die wij deden voor het gemeentehuis in Hardenberg zorgen voor passende huisvesting voor de extra medewerkers. Daarnaast is de akoestiek verbeterd. Ondanks dat meer mensen gebruik maken van hetzelfde gebouw is een binnenklimaat met meer comfort gerealiseerd. Als bijkomend voordeel hebben de aanpassingen geleid tot een betere energieprestatie van het gebouw.