In het bestaande gemeentehuis in Hardenberg moesten 80 extra medewerkers worden gehuisvest. Aan Royal HaskoningDHV is gevraagd om onderzoek te doen naar de huisvestingsmogelijkheden van de ambtelijke organisatie in het bijzondere gebouw. Met als belangrijkste vraag; hoe creëer je een gezonde en functionele werkomgeving, waarbij je rekening houdt met welzijn, vitaliteit, gezondheid en productiviteit?
Bijzonder gebouw
Het gebouw van de Gemeente Hardenberg is één van de duurzaamste gemeentehuizen van Nederland en heeft daarmee een aantal specifieke ontwerpkenmerken. Zo heeft het gebouw bijvoorbeeld een groot atrium, binnentuinen met dubbele verdiepingshoogte en een grote mate van transparantie. Ook wordt er gebruik gemaakt van betonkernactivering in combinatie met luchtverdeling vanuit de verhoogde vloer. Er zijn geen verhullende verlaagde plafonds of voorzetwanden, waarachter installaties kunnen worden ‘verstopt’.
Dankzij de optimalisatie die Royal HaskoningDHV heeft aangebracht, werken we prettiger in de nieuw gerealiseerde werkomgeving.Luc Luijben, Associate Manager Ruimtelijke Planning, Gemeente Hardenberg
Integraal advies
Uniek bij deze aanpak is dat er door ons gebruik gemaakt is van een combinatie van diepgaande inhoudelijke kennis,multidisciplinaire afstemming tussen de diverse partijen en praktisch toepasbare maatregelen in één-en-hetzelfde advies. Het advies omvatte drie hoofdlijnen:
- Opnieuw implementeren van het werkconcept
- Elimineren en compartimenteren voor betere akoestiek
- Comfortabel binnenklimaat
