Resultaten

 • Meer en zwaarder (vracht)verkeer kan ook in de toekomst veilig over de brug. 
 • Een duurzame oplossing met efficiënte verkeersdoorstroming voor de regio Rotterdam en Voorne Putten tijdens de werkzaamheden.
 • Eerste brug in Nederland met een innovatieve combinatiemethode van epoxy mét stalen bouten.

Het transport van de tijdelijke Suurhoffbrug in mei 2021 was een spectaculair schouwspel. De nieuwe brug voer, liggend op een reeks pontons, dwars door Rotterdam – een vaartocht van zo’n veertig kilometer, van de bouwwerf van Hollandia Infra in Krimpen aan den IJssel naar de eindbestemming op de Maasvlakte. Daarbij passeerde het megatransport verschillende bruggen, zoals de Van Brienenoordbrug, de Erasmusbrug, de Botlek- en Harmsenbrug. Zo zag het grote publiek eindelijk het eerste resultaat van een jarenlange voorbereiding: het vele denk- en rekenwerk achter de schermen.

Onderdeel van het programma renovatie bruggen

De Suurhoffbrug is een van de acht stalen bruggen in het Programma Renovatie Bruggen (PRB) van Rijkswaterstaat, waarbij de levensduur van stalen bruggen veelal met tientallen jaren wordt verlengd. Eerder werkten we als Managing Contractor (MC), een joint venture van Royal HaskoningDHV en Arup –  aan onder andere de Waalbrug bij Ewijk en de Galecopperbrug bij Utrecht en momenteel ook de Van Brienenoordbrug in Rotterdam. Het project Suurhoffbrug bleek een complexe breinbreker. In opdracht  van Rijkswaterstaat gingen we op zoek naar het juiste evenwicht tussen de technische mogelijkheden, veiligheid, monumentale waarde, duurzaamheid, circulariteit en het ultieme doel van de opdracht om meer en zwaarder (vracht)verkeer ook in de toekomst veilig over de brug te leiden.

Rekening houdend met al die randvoorwaarden en een vlotte verkeersdoorstroming tijdens de werkzaamheden, bleek renovatie van de bestaande brug en plaatsing van een extra, tijdelijke brug de beste oplossing. Na het invaren en plaatsen van die extra brug in mei 2021 is in juli 2021 gestart met renovatie van de oude brug. Zo’n 10 weken later, eind september 2021 zijn de renovatiewerkzaamheden afgerond.  

Nieuwe combinatiemethode: lijm en bouten

Bij stalen bruggen zijn er in principe twee versterkingsmethoden: het aanbrengen van hogesterktebeton (HSB) of de plaatsing van staalplaten die op het rijdek worden verlijmd met epoxylijm.  Maar: de Suurhoffbrug is niet zomaar een brug. De brug kreeg in 1974 de Nationale Staalprijs. Dat materiaalgebruik maakte het destijds mogelijk om een mooie, ranke constructie te ontwerpen. Nu maakte juist dat de  renovatie complexer. Want HSB is te zwaar voor de relatief lichte Suurhoffbrug, terwijl het alternatief – staalplaten verlijmen met epoxylijm- niet onvoldoende sterk is in relatie tot de beweeglijkheid van de brug. 
Daarom zijn de platen op de Suurhoffbrug nu voor het eerst in Nederland geplaatst met epoxy én stalen bouten. Deze innovatieve combinatiemethode zorgt ervoor dat dat de stalen platen versterkt muurvast zitten en dus niet schuiven of vervormen. 

De dubbele versterking is relatief licht en eenvoudig, maar ook sterk en effectief.

Niels Willemsen, Associate Director and Senior Project Manager, Royal HaskoningDHV

We ontwikkelden en testten deze nieuwe aanpak in samenwerking met opdrachtgever Rijkswaterstaat, ons partner-ingenieursbureau Arup en de betrokken aanneemcombinatie Stipt (Hollandia, Dura Vermeer, Besix en Mobilis TBI). Ook TNO en de TU Delft werkten mee aan het onderzoek.

Hergebruik nieuwe brug

Met het oog op duurzaamheid en circulariteit is er bij Rijkswaterstaat de intentie de nieuwe, tijdelijke brug op termijn te hergebruiken op een andere locatie. De gekozen constructie, een stalen boogbrug met een relatief licht stalen rijdek, maakt dat mogelijk.   

 • Klant
  Rijkswaterstaat
 • Locatie
  Rotterdam
 • Periode
  Plaatsing tijdelijke brug mei 2021. Renovatie bestaande brug in de zomer 2021. Nieuwe oeververbinding na 2030.
 • Uitdaging
  Het verkeer veilig over de Suurhoffbrug laten rijden tot de komst van een nieuwe oeververbinding, na 2030.
 • Oplossing
  De keuze voor de plaatsing van een stalen boogbrug met een lichter stalen rijdek maakt verplaatsing of hergebruik van deze brug mogelijk en is daardoor een efficiënte, veilige en duurzame oplossing.