Over Mars

Mars is een wereldwijde voedsel- en drankproducent. Naast chocoladeproducten voor consumenten zoals Mars, Twix en M&M, produceert het bedrijf ook dierenvoeding onder verschillende merken zoals Pedigree, Royal Canin en Sheeba. Mars is een echt familiebedrijf dat verder kijkt dan de huidige generatie, zeker als het aankomt op duurzaamheid. Met de grootste chocoladerepenfabriek ter wereld in Veghel, vervult Mars Nederland een voortrekkersrol in de wereldwijde organisatie bij het innoveren en verduurzamen van productieprocessen.

De uitdaging: besparen op water

Als wereldwijde voedselproducent en familiebedrijf heeft Mars duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het verminderen van de impact op het milieu is daarbinnen een belangrijk onderdeel. Niet voor niets is dit een van de drie kerndoelstellingen in het ‘Sustainable in a Generation Plan’ van Mars. Hierin spreekt het bedrijf de ambitie uit zijn water- en energieverbruik aanzienlijk te verminderen. Bij het produceren van chocoladeproducten gebruikt Mars Nederland veel water. Hoe kunnen we daarop besparen? Met deze vraag klopte Mars Nederland aan bij Royal HaskoningDHV.

Energiezuinige evaporator

Royal HaskoningDHV analyseerde de chocoladeproductie bij Mars Nederland aan de hand van de WaterScan. De scan geeft inzicht in de mogelijkheden voor waterhergebruik: de eerste stap op weg naar een totale waterkringloopsluiting. Bij dit uitgebreide onderzoek keek Royal HaskoningDHV naar het water-, energie- en grondstoffenverbruik in het meeste water verbruikende productieproces. De conclusie? Het restwater bleek nog veel glucose te bevatten. Door dit uit het water te halen, kan Mars deze glucose hergebruiken in het productieproces.

Voorheen gebruikte Mars Nederland geen gerecycled water voor zijn chocoladereepproductie. Hoe weten we zeker dat het herwonnen water de productkwaliteit en -smaak niet beïnvloedt? Daarvoor voerde Royal HaskoningDHV in samenwerking met Mars diverse testen uit. Na uitgebreide analyse van de verschillende technieken is uiteindelijk ervoor gekozen de glucose uit het water te halen met een evaporator, omdat deze methode slechts minieme smaakverschillen opleverde. Als specialist in industriële energiebesparingen zag Royal HaskoningDHV direct ook kansen om dit proces energiezuiniger te maken. De stroom die de evaporator gebruikt, wordt in de vorm van warmte opgevangen en hergebruikt. Op basis van deze inzichten ontwikkelde Royal HaskoningDHV een proof-of-concept dat Mars in productiefaciliteiten wereldwijd kan uitrollen.

Minder glucose, meer water

Met de door Royal HaskoningDHV ontwikkelde zuiveringsmethode kan Mars Nederland ruim 80 procent van het water voor chocoladereepproductie hergebruiken. Het bedrijf bespaart eveneens op glucosegebruik. Deze herwonnen grondstof kan opnieuw gebruikt worden in het productieproces. Tegelijkertijd bespaart Mars Nederland energie. Het scheiden van glucose met de evaporator gebeurt volledig energieneutraal: alle gebruikte energie wordt opgevangen en hergebruikt in de productie. Daarnaast worden er geen chemicaliën gebruikt om de glucose uit het water te halen.

De nieuwe zuiveringsmethode heeft geen merkbare invloed op de waterkwaliteit en productsmaak. Dat is essentieel voor een leverancier van A-merken als Mars, waar de productkwaliteit altijd voorop staat. Bovendien bespaart Mars Nederland met de nieuwe zuiveringsmethode behoorlijk op water-, glucose en energiekosten. Het is de verwachting dat de nieuwe methode en bijbehorende evaporator zichzelf in twee tot drie jaar terugverdienen.

Wereldwijde impact

Met de nieuwe zuiveringsmethode kan Mars niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld een duurzame impact maken. De methode die Royal HaskoningDHV heeft ontwikkeld, is namelijk toepasbaar op elke locatie waar chocoladerepen geproduceerd worden ‒ ook op plekken waar schoon water minder vanzelfsprekend is dan in Nederland. Momenteel heeft Mars plannen om chocoladefabrieken in onder andere het Verenigd Koninkrijk, Qatar, Mexico en China uit te rusten met dezelfde waterzuiveringsoplossing.