Een tweede leven voor gasputten

Met het STEP concept verbindt Royal HaskoningDHV deze twee uitdagingen: Het is namelijk mogelijk om deze putten een tweede leven te geven als producent van duurzame warmte. Gasputten liggen in de diepe ondergrond waar het meer dan 100°C warm is. De putten kunnen omgebouwd worden tot een gesloten geothermiesysteem (Deep Borehole Heat Exchanger).

Energie transitie | Royal HaskoningDHV

Duurzame warmte

De gasput wordt onderin afgesloten, waardoor er water in de put kan circuleren. Koud water stroomt naar beneden en warmt onderweg op door de aardwarmte. Het opgewarmde water stroomt door een goed geïsoleerde binnenbuis weer omhoog. Hiermee wordt aardwarmte geproduceerd met een temperatuur van 50-80 graden met een vermogen van 200-300 kilowatt per put. Bovengronds kan het warme water in verschillende processen worden toegepast, bijvoorbeeld droogprocessen en de verwarming van gebouwen of kassen.

Algen drogen

Op dit moment werkt Royal HaskoningDHV met een consortium van partijen aan een demonstratieproject in Drenthe. Daarbij zal de warmte gebruikt worden om algen te drogen. Het is de bedoeling dat het eerste project in 2019 operationeel komt en hernieuwbare warmte produceert.

STEP maakt het mogelijk om gaswinningslocaties een zinvol tweede leven te geven én bij te dragen aan de energietransitie.