Een multifunctioneel universiteitsgebouw

De Vrije Universiteit (VU) Amsterdam krijgt een duurzaam en multifunctioneel Nieuw Universiteitsgebouw. In het getrapt oplopend gebouw aan de Zuidas komen onderwijs, onderzoek en cultuur onder één dak. Door flexibele ruimtes in het gebouw kunnen deze verschillende activiteiten elkaar afwisselen. Informatica-studenten en -onderzoekers van de VU én de UvA worden belangrijke bewoners van het gebouw. Daarnaast komt er een grand café en voorzieningen zoals winkels en multimediale bibliotheekvoorzieningen.

Onder het gebouw komt een parkeergarage met plaats voor 600 auto's en 1.600 fietsen en oplaadpunten voor elektrische auto's. Door het ondergronds brengen van parkeren verbetert de kwaliteit van de openbare ruimte en ontstaat meer ruimte voor groen op de campus. Als eind 2015 de bouw hiervan gereed is, kan de eerste steen voor het gebouw worden gelegd.

 

Flexibel en duurzaam

Team V Architectuur heeft het gebouw ontworpen. Royal HaskoningDHV is als installatieadviseur voor E- en W-installaties betrokken en draagt met vernieuwende en duurzame installatietechnische maatregelen bij aan de ambitie van een flexibel en duurzaam (BREEAM Excellent) gebouw.

De engineering vond plaats in een BIM-model (driedimensionaal virtueel bouwwerk) waarin architect, constructeur en overige partners participeerden. Door methodisch integraal te ontwerpen zijn we erin geslaagd om ondanks een omvangrijk programma, binnen de beperkte gebouwhoogte een extra verdieping aan het gebouw toe te voegen.