Het nieuwe theater van Singer Laren heeft een compacte intieme sfeer. De theaterzaal krijgt capaciteit voor 400 bezoekers en wordt geschikt voor brede theaterprogrammering. Hiermee biedt de zaal zowel plaats voor uiteenlopende theaterproducties, (pop)muziekuitvoeringen en congres. Het houten interieur met gekromde wanden en klankkaatsers geeft de zaal een karakteristieke uitstraling als die van de binnenkant van een muziekinstrument. De theaterstoelen zullen zorgen voor een zowel actieve als comfortabele zit tijdens de voorstelling.

Multifunctioneel gebruik met state-of-the-art technieken

De theaterzaal is ontworpen om multifunctioneel gebruik mogelijk te maken. Het architectonisch ontwerp en de akoestiek laten toe dat een onversterkte stem goed verstaanbaar is, maar dat de zaal ook goed geschikt is voor uitvoeringen met versterkt geluid.

“De keuze van de theaterstoel is hierbij doorslaggevend,” zegt Niek Janssen, die als senior akoestisch adviseur akoestiek en theatertechniek betrokken is bij het project. “Door een comfortabele stoel met goede absorberende kwaliteit uit te kiezen, wordt de zaalakoestiek nauwelijks beïnvloed door de bezettingsgraad. Hierdoor klinkt de zaal bij repetitie en sound check precies zoals het bij de uitvoering zal klinken. Verder zorgt de vorm van de zaalwanden voor ondersteunende reflecties in het horizontale vlak. Hiermee wordt de luisteraar omhuld door geluid. Vooral bij muziekuitvoeringen is dit wenselijk. Daarnaast wordt de nieuwe theaterzaal uitgerust met state-of-the-art toneelmechanische, toneellicht- en geluidinstallaties,” zegt Niek.

Trillingsgedrag zaaldak

Het dak van de theaterzaal bestaat uit een lichtgewicht HOLCON prefab betonskelet, waarop de gebouwinstallaties worden geplaatst. Royal HaskoningDHV heeft met metingen het trillingsgedrag van deze vloer in kaart gebracht. Om te voorkomen dat via de vloer hoorbare trillingen in de zaal ontstaan is advies uitgebracht over de afveerfrequentie van de installatie-opstellingen.

Naar verwachting zal het nieuwe Singer Laren in de zomer van 2017 worden opgeleverd.

Copyright foto: KRFT Architecten