Tentoonstelling trekt omgeving aan

In 2018 is archeologisch onderzoek gedaan in de Beijenwaard bij Spijk. Tijdens het onderzoek zijn loden kogels, munten, kommen, tabakspijpen en sporen van een schans uit de 17e eeuw gevonden. Ook zijn onderdelen van een Engelse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven.

Nieuwe overnachtingshaven in Spijk | Royal HaskoningDHV

De vondsten zijn van inmiddels tentoongesteld in het dorpshuis van Spijk. Naast medewerkers van Royal HaskoningDHV was er ook een archeoloog aanwezig om tekst en uitleg te geven. De tentoonstelling is goed ontvangen bij de inwoners van het dorp, waaronder de leden van de lokale belangenvereniging, en de leerlingen van de Willibrordusschool.

Lieke van der Sanden, omgevingsmanager bij Royal HaskoningDHV vertelt: 'Het is een erg mooi project bij te dragen aan de doorvaart van de scheepvaart, maar de archeologische vondsten maken het nog eens extra interessant! Ik vind het erg leuk om te zien dat de kinderen zo bezig zijn met de geschiedenis van hun eigen dorp. Ze stellen vraag na vraag over de vondsten en de geschiedenis daarvan'.

De geschiedenis van Spijk

Het gebied waar de overnachtingshaven gerealiseerd gaat worden, kent een rijke historie. In 1635 veroverden de Spanjaarden de Schenkenschans bij Spijk. De toenmalige prins Frederik Hendrik van Oranje zette alles in het werk om het fort te heroveren. Daarbij werd hij geholpen door het Franse leger. Frederik Hendrik van Oranje liet een omsingelingslinie van loopgraven en schansen aanbrengen rondom de Schenkenschans. Deze circumvallatielinie zorgde ervoor dat de Schenkenschans niet meer bevoorraad kon worden, waardoor de Spaanse soldaten verhongerden. Daardoor lukte het de Nederlanders de Spanjaarden weg te jagen.

Nieuwe overnachtingshaven in Spijk | Royal HaskoningDHV

Recenter in de geschiedenis is de steenfabriek in het dorp (1900-1950), waarvan grote delen van de fundering en de spoorrails zijn teruggevonden. Ook de gevonden Engelse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog legt weer een stukje van de geschiedenis van Nederland bloot.

Meer informatie? Neem gerust contact op met Jeroen de Bode of Lieke van der Sanden.