Royal HaskoningDHV is al sinds 2015 betrokken bij de ontwikkeling van het eerste drijvende zonnepark in Nederland in de Gemeente Lingenwaard en vanaf 2018 ondersteunt Royal HaskoningDHV ontwikkelaar GroenLeven bij de ontwikkeling van drijvende zonneparken in Nederland.

GroenLeven is marktleider als het gaat om de ontwikkeling van drijvende zonneparken in Nederland. Hiervoor heeft GroenLeven een drijvend systeem ontwikkeld, dat zo is ontworpen dat licht en lucht het water kunnen blijven raken. Zo maakt het systeem gebruik van panelen die licht doorlaten en brede lichtstraten.

De ondersteuning die Royal HaskoningDHV heeft geboden is zeer divers en vindt plaatst van de initiatieffase tot de uitvoeringsfase. Dit betreft o.a. het opstellen van principeverzoeken, het opstellen van de ruimtelijke onderbouwing en de uitvoering van de onderzoeken die benodigd zijn voor de ontwikkeling van een drijvend zonnepark. Met name het onderzoek naar de effecten op het gebied van natuur en waterkwaliteit zijn hierbij van belang.