Innovaties en nieuwe toepassingen inzetten voor verbetering van de gezondheid vormt het uitgangspunt bij het ontwerpen van nieuwe operatiekamers (OK’s). Luchtsystemen spelen hier een belangrijke rol in. Hoe zorg je dat de technische keuzes voor luchtsystemen aansluiten op de werkelijke behoeften van de vakgroep? Welke scenario’s zijn er mogelijk? Wij hebben geholpen een snellere en gevalideerde keuze te kunnen maken voor een nieuw OK-complex.

“Door visuele interactie kan je echt ervaren hoe het is om in de nieuwe OK aan de slag te gaan. Juist het samenspel van zorgpersoneel, artsen en de simulatie gaf nieuwe inzichten.”

Annemieke Warmerdam

Projectleider Herinrichting OK, LUMC

OK digital twin

Door gebruik te maken van interactieve 3D simulatiesoftware kan er geheel digitaal bepaald worden wat de beste oplossing is. Samen met het medisch personeel zijn de uitgangspunten voor de toekomstige OK’s vastgesteld en uitgewerkt. Aan de hand van de OK digital twin is inzicht gegeven in de verschillende luchtsystemen met de mogelijke consequenties en bottlenecks. Samen met de artsen is besproken hoe het proces in zijn werk gaat. Zo is vanuit het ideale zorgproces de impact van specifieke luchtsystemen achterhaald en sluit het ontwerp optimaal aan op het gebruik van de OK.

Techniek en data

Het toepassen van 3D simulatie met de digitale OK twin zorgt voor een interactiever proces dan het traditionele ontwerpproces. Royal HaskoningDHV ziet dat digitalisering en het gebruik van data en simulaties een verbetering in efficiëntie en kwaliteit kan brengen in de gezondheidszorg. Bij het LUMC is datagebruik en simulatiekracht ingezet om te zien hoe de gebouwde omgeving beter kan werken. We verbinden onze technische kennis aan de data inzichten en simulatiemogelijkheden, om zo de klanten nog beter te kunnen helpen en beter resultaat te leveren.

Dit is een samenvatting van de casestudy. Download het complete verhaal hier.

Toekomstgerichte zorgomgeving met de kracht van data

Complexere zorg en technische vernieuwingen leiden tot andere wensen voor zorgvastgoed. Is uw zorggebouw klaar voor de toekomst?

Lees meer