Het nieuwe muziekpaleis is als het ware om het oude muziekcentrum heen gebouwd en omvat vijf zalen voor alle verschillende muziekstijlen, met een totale capaciteit van 5500 bezoekers. TivoliVredenburg is hiermee het grootste concertgebouw van Nederland en geschikt om alle muziekgenres te programmeren.

De belangrijkste aanleiding om een nieuw concertgebouw neer te zetten, was dat de twee grote muziekpodia in de stad, Muziekcentrum Vredenburg en poppodium Tivoli, met hun bedrijfsvoering tegen allerlei grenzen aanliepen en één nieuw gebouw voor beide podia de beste oplossing was.

De grote (symfonie-)zaal van architect Herman Hertzberger (1700 bezoekers) is gehandhaafd en er zijn vier nieuwe zalen bijgekomen met elk een eigen identiteit en muziekstijl: popzaal (2000 bezoekers), jazzzaal en -club (meer dan 300 bezoekers), cross-overzaal (circa 550 bezoekers) en kamermuziekzaal (ruim 500 bezoekers). Iedere zaal heeft daarbij zijn eigen foyer en faciliteiten zodat het ook als zelfstandige biotoop kan functioneren.

Het laden en lossen voor al deze zalen vindt ondergronds plaats waarmee geluidoverlast naar de omgeving wordt voorkomen. Om de zalen heen zijn diverse vergader- en congresfaciliteiten voorzien, zoals een grand café, restaurant, jazzcafé en ca. 1000 m2 kantoren.

Grote uitdaging in dit project was het realiseren van een optimale zaalakoestiek voor de verschillende zalen en de hoge geluidisolatie tussen de zalen onderling. Enerzijds ligt in het gebouw de popzaal waarin hoge geluidniveaus voor housemuziek kunnen optreden en anderzijds gelden er zeer lage achtergrondgeluidniveaus zoals voor de symfoniezaal. Dit vroeg om bijzondere oplossingen voor wat betreft de geluid- en de trillingisolatie. Verder is voorkoming van de geluidoverlast naar de omgeving een belangrijk onderdeel geweest van de advieswerkzaamheden vanwege de nabij gelegen woningbouw.