Wanneer het ziekenhuis in 2020 is voltooid, beschikt de stad over een nieuwe afdeling spoedeisende hulp en kindergeneeskunde, en afdelingen voor verloskunde en cardiologie. Het ontwerp van de uitbreiding is gebaseerd op toekomstbestendige bouwconcepten, waarbij onze kennis een essentiële rol speelt.

Het hoofdgebouw bestaat uit vier geschakelde vierkante ruimten, waardoor het in de toekomst eenvoudig aan te passen is aan veranderingen in groei en behoeften. Elke ruimte heeft een eigen ruimtelijke variant, waaronder groene buitengedeelten, en beschikt over een gedecentraliseerd technisch systeem voor verwarming en koeling dat gunstig is voor zowel patiënten als voor het personeel.

De strenge Deense bouwvoorschriften vereisen dat er in alle kamers en ruimten daglicht aanwezig is. Het is een uitdaging om aan de voorschriften te voldoen en tegelijkertijd in de zomer en de winter het interne klimaat op een energiezuinige manier te beheersen.

Als oplossing beschikt elke ruimte over een eigen atrium waardoor er voldoende daglicht binnenkomt. De glazen voorgevel is ontworpen om energie te besparen. Om het in de warmere maanden binnen zo koel mogelijk te houden, biedt verticale zonwering bescherming tegen de zon.

Eduard Boonstra, directeur Business Development Gezondheidszorg van Royal HaskoningDHV: “Een ziekenhuis dat patiënten comfortabele ruimten biedt waarin ze kunnen herstellen en waar personeel in een flexibele, lichte omgeving kan werken, is van essentieel belang voor het op een goede manier functioneren van een ziekenhuis in een grote stad. De mogelijkheid om het ziekenhuis aan te passen aan verwachte groei of aan wijzigingen in behoeften is een grote stap vooruit in de manier waarop we nu en in de toekomst gezondheidszorg bieden. In de komende twee jaar bereiden we het uitgebreide ontwerp voor. We verwachten de plannen in 2016 te kunnen overhandigen. Naar verwachting is het ziekenhuis in 2020 voltooid.”

Royal HaskoningDHV is samen met andere partijen betrokken bij het ontwerp van het Deense universiteitsziekenhuis in Aalborg en het Honliv-ziekenhuis in China.