(Junior) Ontwerper Treinbeveiliging

Rail & Mobility Hubs Engineers Specialists Infrastructure
 • Amersfoort
 • Utrecht

Met de groeiende vraag naar openbaar vervoer het evenwicht zoeken tussen mensen, functionaliteit, veiligheid, duurzaamheid en kosten door het toepassen van de nieuwste technieken en digitale oplossingen. Dat doe je als Ontwerper Treinbeveiliging samen met collega’s binnen het team van Business Unit Rail! Zo bouw je als starter of junior met enige ervaring in de railmarkt mee aan onze ontwikkeling als integraal ingenieursbureau, dat waarde genereerd voor onze klanten door bij te dragen aan complexe, uitdagende en inspirerende projecten.

 

Wat je doet als Ontwerper Treinbeveiliging

Als Ontwerper Treinbeveiliging ben je verantwoordelijk voor het vertalen van de functionele klantvraag (klanteisen) naar een veilig, technisch ontwerp. Binnen dit zogenaamde primaire ontwerpproces ben je onder andere bezig met de plaatsing en aansturing van seinen, wissels, spoorwegovergangen, schakelstations en het nieuwe treinbeveiligingssysteem ERTMS. Bij deze projecten ben je verantwoordelijk voor een correct definitief ontwerp, het opstellen en uitvoeren van de veiligheidstesten wanneer het ontwerp buiten gerealiseerd is en het begeleiden van indienststellingen van de installatie. Verder ga je aan de slag met:

 • Het toetsen van de ontwerpen van je collega’s (het zogenaamde collationeren);
 • Het dragen van de eindverantwoordelijkheid van veiligheidstest tijdens een indienststelling;
 • Werken aan multidisciplinaire projecten, waarbij je ook kennis opdoet van andere techniekvelden;
 • Het opbouwen van kennis en ervaring samen met een senior ontwerper of specialist, wat wordt vastgelegd in een persoonlijk portfolio. Dit dient als basis voor het behalen van branche specifieke, persoonlijke certificaten (ook bekend als Kritische Kerntaken of KKT).

Na enkele jaren ervaring in de functie van Ontwerper Treinbeveiliging is de stap naar Lead Engineer of Specialist Treinbeveiliging een mogelijk vervolg.

 

Waar je komt te werken

Binnen Royal HaskoningDHV werken wij met zo'n 200 medewerkers aan projecten voor nieuwbouw, vernieuwing en onderhoud van spoor en stations. We werken integraal samen vanuit verschillende kantoren in binnen- en buitenland, om te zorgen voor een duurzaam en voor iedereen bruikbaar spoorwegnet. Een dynamisch onderdeel door de positieve marktontwikkelingen. We werkten bijvoorbeeld aan de spoortunnel Delft, Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden, Zwolle Spoort en Tramlijn 19 in Delft.

Ons team is veelzijdig en werkt met korte onderlinge lijnen nauw samen. Er is veel ruimte voor eigen initiatief en er is een goede werksfeer waarbinnen collegialiteit en ontwikkeling de belangrijkste factoren zijn. Ontwerp en praktijk staan dicht bij elkaar, veel van de ontwerpers zijn regelmatig bij testwerkzaamheden buiten aanwezig. Een grote diversiteit aan projecten en opdrachtgevers zorgt ervoor dat iedere dag anders is en dat samenwerken met andere disciplines van Royal HaskoningDHV de normaalste zaak van de wereld is.

 

Wat je met je meebrengt

Als (Junior) Ontwerper Treinbeveiliging werk je resultaatgericht, accuraat en neem je graag initiatief. Je brengt een groot analytisch vermogen met je mee, je hebt een pragmatische instelling en je bent een echte teamspeler. Daarnaast:

 • Heb je een afgeronde hbo- of wo-opleiding, bij voorkeur in de richting van Elektrotechniek, Technische Natuurkunde, of vergelijkbaar;
 • Ben je bijna klaar met je opleiding of heb je al een paar jaar relevante werkervaring opgedaan;
 • Vind je het leuk om enkele weekenden per jaar testwerk uit te voeren op locatie;
 • Vind je het leuk om aan multidisciplinaire projecten te werken;

Heb je kennis van EPLAN? Dan zien we dat als een pre.

 

Dit krijg je van ons

Beoordelen doen we op basis van persoonlijk ervaring en competenties. Maar beloning is natuurlijk niet het enige dat telt. Wat we vooral bieden is een afwisselende werkomgeving waar leren en ontwikkelen een groot onderdeel is van je werk.  Daarnaast bieden we je:

 • Een goede balans tussen werk en privé, onder andere door een laptop en telefoon van de zaak zodat je kunt werken waar en wanneer je wil;
 • 28 vakantiedagen bij een fulltime dienstverband;
 • Pensioenopbouw via ons eigen pensioenfonds zodat alles voor je oude dag goed geregeld is;
 • Een goed bereikbare werkplek op ons kantoor in Amersfoort, Utrecht of Rotterdam (vanaf 2024: Delft) én reiskostenvergoeding of een NS-Business Card;
 • Persoonlijk budget dat je kunt gebruiken om extra vakantiedagen of een fiets van te kopen. Liever elke maand wat extra’s op je rekening? Dan kun je het ook laten uitbetalen;
 • Leuke uitjes.

Voor starters en junioren bieden we de eerste 2 jaar het Young Professional Program (YPP), waarbij je een vliegensvlugge start krijgt als professional. Je krijgt bij het YPP de kans om te werken aan alle skills die je nodig hebt en leert binnen een groep andere starters kennen vanuit alle techniekvelden binnen Royal HaskoningDHV.

 

Ben jij onze nieuwe collega?

We maken graag kennis met je! Klik op de sollicitatiebutton en upload je motivatie en je cv. Wil je eerst nog meer weten over deze baan? Neem dan contact op met Mark Niewold, Director Business Unit Rail, op 088 348 4373 of met Olaf van der Hoeven, Recruiter, op 06 52480635 of via [email protected]. 

Acquisitie op deze vacature door bureaus is niet gewenst en aangeboden kandidaten worden niet in behandeling genomen.

Solliciteer nu