While it was a great station when it was built, today, the station’s surroundings and its use have changed drastically, resulting in a building that has lost its original splendor. The renewed station, however, should bring that back, and more!

Amsterdam Sloterdijk trainstation | Royal HaskoningDHV

The design recreates the clarity of a train station of the past and combines it with modern day spatial and functional quality.

Amsterdam Sloterdijk trainstation | Royal HaskoningDHV

The structure is given a curved glass roof that covers all transport and traveler’s functions. The roof offers the urban quality and scale that fits the station and its surroundings.

Amsterdam Sloterdijk trainstation | Royal HaskoningDHV

Amsterdam Sloterdijk trainstation | Royal HaskoningDHV

Amsterdam Sloterdijk trainstation | Royal HaskoningDHV

The interior space is zoned according to the traveler’s movements and needs: a “no rush” traveler requires quality free time in the station; a “slight rush” traveler requires comfortable spaces to wait and/or work; a “rush” traveler requires clear and visible information and a short walking distance from entrance to exit.

Amsterdam Sloterdijk trainstation | Royal HaskoningDHV

The spaces are designed to make the traveler’s time in this urban station valuable.

Amsterdam Sloterdijk trainstation | Royal HaskoningDHV

Amsterdam Sloterdijk trainstation | Royal HaskoningDHV

Sustainability is an essential part of making the station a high quality urban space. The roof offers the possibility of water retention and the use of solar cells. The space within the glass roof functions as a greenhouse.

Amsterdam Sloterdijk trainstation | Royal HaskoningDHV

The height of the space offers areas with temperature differences, which can be used to create energy and provide heating. The interior has been designed to ensure that daylight penetrates all the levels and is distributed as evenly as possible. The materials are chosen for their structural, environmental and architectural qualities.

Amsterdam Sloterdijk trainstation | Royal HaskoningDHV

Project facts

  • Client
    ProRail
  • Location
    Amsterdam, the Netherlands
  • Period
    2011
  • Challenge
  • Solution
  • Team
    Kirsten Colenbrander, Richard van den Brule i.s.m. MEI architecten