• Defined requirement programme, contract negotiations and implemented design and build.
  • Smart & healthy environments creating perfect working environment for every user.
  • Climate control minimising environmental impact and using energy storage for grid independence.
  • Designed to achieve a BREEAM Excellent sustainability rating.

The cube-shaped and energy-neutral building will house lecture halls, study areas and meeting spaces ready for the expected increase in student numbers. Royal HaskoningDHV worked closely with the architect and the university to develop a circular building suitable for all modern forms of education and offering a pleasant environment for users. It will meet the university’s sustainability ambitions and safety regulations. We were responsible for building physics and acoustics, MEP installations, fire safety and circularity. 

Demountable building parts make future reuse possible

The building has been constructed almost entirely from wood to avoid depleting finite resources. Instead of using glues or sealants, removable fasteners ensure all the building parts are demountable to make future reuse possible. The compact, efficient design helped ensure it is energy neutral. Furthermore, the configuration of solar panels on the roof is parametrically determined to maximise energy generation. 

Walls and floors designed to address acoustic challenge

Acoustics and safety were key challenges that resulted from the wooden construction. These were resolved through close cooperation between the necessary disciplines and in partnership with the architect and structural engineer. Cross-layered wood with a dry floating screed was chosen for the floor and wooden walls. It dampens internal noise and can be disassembled. 

To avoid disturbance from a nearby railway, the façade provides soundproofing. It has no opening windows, so calculations for glass surfaces, positioning, and type of glass were used to determine the optimum solution for daylight, heat and cooling demand. Technical installations within the building provide rooms with ventilation, heat and cold on a demand-driven basis.
 
  • Client
    Tilburg University
  • Location
    Tilburg, the Netherlands
  • Period
    Develop a circular building suitable for all modern forms of education and user-friendly, while meeting the university’s sustainability ambitions and safety regulations.
  • Challenge
    Building physics and acoustics, MEP installations, fire safety and circularity.