The 140m-high Tree House in Rotterdam will provide a convenient location close to the Central Station for people to live, work and socialise. The building itself takes inspiration from the ecosystem of a tree and includes a range of sustainable features. The façades are designed in wood providing a natural look which, together with abundant greenery on balconies and roof terraces, will bring a new character to the area.

Design team includes structural and geotechnical specialist

Royal HaskoningDHV’s structural design team was asked to create an economically feasible structure and foundations for the new building. Our integrated design approach enabled a solution to be developed which optimised the structure from every perspective.

Our geotechnical and structural designers worked together to integrate foundations and superstructure. 

Walter van Adrichem

Structural engineer at Royal HaskoningDHV

Walter continues: "This way of working enables us to be more precise, creating a design that more closely reflects the real behaviour of the structure. The benefit for our client is the optimisation of the building to reduce risks and a more efficient use of materials."

3D model of foundatons further optimises solution

Additional levels of accuracy were provided by the creation of a 3D model by our geotechnical designers. While 3D modelling is regularly used for the superstructure, it is less common for foundations, where 2D and calculations are more typical. The use of 3D allows pinpoint calculations for optimising the solution.

Learn more about Structural Design or download our publications

  • Client
     ‘Tree House’
  • Location
    Rotterdam
  • Scope
    Soil conditions in Rotterdam in the Netherlands present a challenge for high-rise developments due to a layer of clay 50m below the surface.
  • Solution
    The solution developed by Royal HaskoningDHV is for a part-timber structure with a concrete core. The first 10 floors housing offices, restaurants and meeting rooms are constructed using steel and concrete. This maximises space and allows flexibility with large, open-span areas.