The renovation of our office building integrated sustainable solutions with the need for both privacy and flexibility in a design which enables connection, co-creation and engagement. Our building technology team supported our architects in a complete overhaul of the look and feel of the office space while ensuring it is functional and technically feasible.

Dating from the 1990s, the interior of our offices at Amersfoort in the Netherlands had become outdated. Designed by David Zuiderhoek in the 1970s, the building itself is a superb example of structuralist architecture and had been among the first open plan offices in the country.

To organise and improve the interior, the new design concept envisioned the open plan office floors as a city with wide streets and boulevards where people can meander, meet and talk. The office perimeter was opened up with walking routes and informal meeting spaces.

Closed formal meeting spaces and call booths were envisaged to provide privacy for meetings and conversations. At the same time, employees working in the open plan office are not disturbed by phone calls or meetings from their co-workers. The call booths needed to reflect our circular ambitions and could be installed while the office floors were in use. The call booths and meeting spaces sit at the interface between building technology, architecture and acoustics. They are soundproof inside and protect the privacy of conversations from the external surroundings. The larger meeting spaces have similar detailing and include sound-absorbing partitions to create flexible spaces. The booths can be demounted and disassembled in what is a flexible and sustainable solution.

Learn more about Building Technology or download our publications