Van Swinden Laboratories | Royal HaskoningDHV

In order to safeguard flexibility, the lab-specific installations have been placed on the first floor, immediately above the laboratories. The main entrance is also found at this level so that logistical flows of public and personnel can be optimally regulated.

Van Swinden Laboratories | Royal HaskoningDHV

Despite, or perhaps even thanks to, the restricted budget and tight planning, the renovation design has remained sustainable. In addition to the fact that renovation is the ultimate form of re-use, maximum use has been made of existing materials. Thus, the existing facade, including framework, was improved instead of replaced, resulting in a more comfortable indoor environment without wasting materials.

Van Swinden Laboratories | Royal HaskoningDHV

The glass casing around the building creates a cavity that is ventilated with a combination of natural ventilation and the venturi effect. This helps to keep the heat out of the building in the summer and prevents heat loss in the winter, which results in a considerable improvements in energy performance. A surprising new area has also been created by placing balconies in the accessible cavity, close to the informal meeting areas.

Van Swinden Laboratories | Royal HaskoningDHV

  • Client
    Dutch Metrology Institute
  • Location
    Delft, The Netherlands
  • Period
    2003 - 2005
  • Solution
    Renovation design